Losos s hráškovým pyré a bramborovou kaší

Venku už máme krásné jarní počasí, takže i náš jídelníček by se měl trošku odlehčit. Dnes si tedy nachystáme vynikajícího lososa, dokonale ochucené hráškové pyré a k tomu ještě nadýchanou bramborovou kaši, vše doplněné řeřichou a samozřejmě vynikajícím olivovým olejem.
Pro tento recept jsem zvolila hned dva olivové oleje z nabídky VinoDoc. Oro Viride, který je ideální na použití při vaření a na dochucení extra panenský olivový olej Toscano IGP 2015. Ten je velmi zajímavý svou výraznou bylinkovou chutí a má i hořké tóny, které se skvěle hodí na zvýraznění hrášku a ladí s řeřichou.

Ingredience pro dvě osoby:

  • 2 ks filetu lososa s kůží
  • 1 větší citron, použijeme pouze šťávu
  • pepř
  • sůl
  • Extra olivový olej Oro Viride
  • kousek másla
  • řeřicha
  • 200 g mraženého hrášku, čím kvalitnější tím lépe
  • cca 5 ks oloupaných brambor vhodných na kaši
  • trochu polotučného mléka

Nejprve si ochutíme filety, z každé strany dobře osolíme a opepříme, lehounce zakapeme citronem a necháme 15 minut „marinovat“ v lednici. Mezitím si oloupeme brambory a dáme do osolené vody vařit. Troubu předehřejeme na 190°C.

Na pánvi, která je vhodná i do trouby, opečeme zprudka filety ze všech stran na trošce olivového oleje vhodného na vaření. Nejprve začneme stranou s kůží, tu také opékáme nejdéle. Jakmile máme rybku opečenou ze všech stran, dáme jí do trouby na cca 7 minut dopéct.

V čase, kdy opékáme na pánvičce filety, je potřeba začít chytat i hráškové pyré. Na másle opečeme hrášek pěkně doměkka. Může chytit i maličko zlatovou barvu, díky tomuto kroku bude mít hráškové pyré lehce oříškovou výraznější chuť, než kdybychom ho jen vařily. Jakmile je hrášek hotový, dochutíme ho solí a pepřem. Rozmixujeme na husté pyré a pouze jednou až třemi lžícemi teplého mléka doladíme konzistenci k dokonalosti. Poté přidáme ještě pár kapek olivového oleje Toscano na podtržení pikantní chuti.

Uvařené brambory scedíme a rozmačkáme s kouskem másla, poté přilijeme menší množství teplého mléka a vyšleháme nadýchanou kaši. Na talíř servírujeme trochu bramborové kaše, hráškové pyré a k nim pečeného lososa. Když rybu vyndáme z trouby, na dně pánvičky budou jistě maličké přichycené kousky, rozhodně je škoda vyhodit je. Rybku dáme na talíře a pánvičku položíme na sporák na mírnou teplotu. Vlijeme šťávu z poloviny citronu, necháme minutu maximálně dvě trochu odpařit, což nám uvolní připečené kousky. Vypneme a do pánve dáme kus másla. Mícháme, dokud se nerozpustí a nevznikne tak jemná máslová omáčka výrazně kyselé chuti, kterou maličko pokapeme filety. Ihned podáváme ozdobené čerstvou řeřichou.

Dobrou chuť!

Napsat komentář