FGF – rozluštěte kód bílých vín z Kampánie

Nepodceňujte jižní polovinu Itálie, co se bílých vín týče. Tato část Apeninského poloostrova disponuje unikátními lokalitami, kde se bílým odrůdám nečekaně daří, navzdory stereotypům o čistě „červeném“ jihu. Hned dvě výjimečné lokality spojuje relativní blízkost sopečnému kráteru a vinice vysazené na vulkanických půdách. Za prvé je to známá oblast Etna DOC na Sicílii, kde se daří zejména odrůdě Carricante, za druhé pak vinařský region Kampánie, jehož centrem je Neapol s nedaleko stojící sopkou Vesuv. A právě špičková bílá vína z Kampánie si pojďme dnes trochu více rozklíčovat.

Už vás nebudu napínat, zkratka z titulku reprezentuje první písmena tří klíčových bílých odrůd, na kterých je dnešní rostoucí popularita vín z Kampánie postavena – Falanghina, Greco a Fiano. Exoticky znějící názvy nemusí být povědomé ani zkušenější fanouškům italských vín. I když se jedná o prastaré a tradiční odrůdy tohoto regionu, do světel reflektorů a pozornosti vinného světa se opětovně dostávají zhruba poslední dvě dekády, kdy z nich místní vinaři začínají lahvovat opravdové sopečné poklady.

Společným jmenovatelem bílých vín z Kampánie je příjemná aromatika, čistý a svěží charakter, podpořený ve většině případů vinifikací v nerezových tancích. Vína jsou jednoznačným otiskem místního unikátního terroiru. Za prvé, nenechte se zmást polohou, vinice v Kampánii jsou vysazeny v nadmořské výšce 300 až 600 metrů nad mořem, místní klima je v zimě studené a i během léta to nejsou úplná vedra na padnutí. Teplota přes den a v noci se výrazněji mění, což podporuje pozvolné dozrávání hroznů a tvorbu aromatických látek. Vína jsou v drtivé většině také vyzbrojena příjemně naostřenou kyselinou. No a pak jsou tu již zmíněné vulkanické půdy, které vínům propůjčují typickou mineralitu. Poznáte ji díky pocitu jemné slanosti v dochuti vína, díky které máte nutkání znovu ochutnat, znovu ochutnat a ještě jednou a znovu… až se sbíhají sliny.

Za Grecem hledej Řeka

Kampánie, ač dnes nepatří mezi klíčové vinařské regiony italského jihu z pohledu objemu produkce, má rozhodně výjimečné postavení, co se historie týče. Právě zde totiž Řekové začínali s kolonizací italského území, ostrovy Ischia a Capri poblíž Neapole jsou považovány za vůbec první řecké kolonie v Itálii. Jednoznačným odkazem na řeckou minulost je také bílá odrůda Greco. Ta by podle některých historiků mohla být předkem řady bílých italských odrůd jako Trebbiano, Verdicchio nebo Garganega.

Kampánie byla vždy také velmi významných zemědělským regionem Itálie. Název oblasti Campania vznikl odvozením od latinského „campania felix“, což lze přeložit jako „země hojnosti“. Po 2. světové válce to ale s místní produkcí vín vypadalo bledě a zdejší vinice byly prakticky opuštěné. Vinohradnictví chytilo druhý dech díky státním programům na rozvoj venkova a souvisejícím dotacím. Vysazovalo se ve velkém a vznikala nová vinařství. Skutečná kvalita se ale ve větší míře dostavila až zhruba v posledních 15 letech, kdy je pro stále více vinařů mantrou perfekcionistická práce ve vinici a citlivý postup ve sklepě. Příkladem budiž vinařství Cantina del Taburno, jehož vína mají delikátní a čistý charakter, pijí se prostě jedna báseň.

V Kampánii je vysazeno zhruba 25 000 hektarů vinic, bílá vína, o kterých je dnes řeč, tvoří ale zhruba jen třetinu místní produkce. Nejrozšířenější z trojice bílých odrůd je Falanghina, dnes vysazená v Kampánii na nějakých 2 700 hektarech vinic, následuje Fiano s 1400 hektary a Greco s 1300 hektary. Pojďme si jednotlivé odrůdy krátce představit, ať můžete při otevírání láhve ohromovat své okolí zasvěceným komentářem.

Falanghina

Spolu s červenou odrůdou Aglianico je Falanghina považována za vůbec nejstarší odrůdu Kampánie. V duchu motta „staré dobré věci se vracejí“, ale v posledních dekádách roste její popularita u konzumentů napříč Itálii. Proč? Protože jsou vína této odrůdy prostě jedinečná. Co se týká charakteru, mívají typicky vyšší kyselinu, s tóny broskve, jablek Golden Delicious nebo meruněk. Nejlépe chutnají jako mladá, kdy se vyznačují parádní kombinací elegance a svěžesti. Falanghinu milují také restauratéři, dá se totiž krásně párovat s různými typy pokrmů.

Greco

Tradiční odrůda Greco byla začátkem 20. století výrazně vytlačena z vinic, kvůli své náročnosti na pěstování, nespolehlivým výnosům a náchylnosti k různým nemocem. Vinařům prý způsobovala doslova bolesti hlavy a ti ji nahrazovali odolnějšími odrůdami jako Coda di Volpe. Greco je většinou přímočaré víno, s expresivní ovocností a velmi často také výraznou mineralitou. Vína této odrůdy působí relativně plným dojmem v ústech, oproti Fianu má Greco také obvykle i vyšší alkohol. V chuti a vůni typicky najdete tóny exotického ovoce, broskve, hrušky, žlutých květin a s vyzráváním v lahvi také medu. S archivací Greca by se to ale nemělo přehánět, v porovnání s Fianem má obecně menší archivační potenciál. Špičkové Greco si ale vychutnáte i s odstupem několika let, příkladem budiž víno ročníku 2013 z vinařství Cantina del Taburno, v krásné lahvové zralosti.

Fiano

Bílá odrůda, které si místní vinaři aktuálně nejvíce cení a na které chtějí do budoucna rozhodně více sázet. V minulosti bylo přitom její postavení přesně opačné, fungovala spíše jako příměs k dalším odrůdám. Vše se ale mění díky lepším poznatkům a zkušenostem vinařů. Ti se naučili, jak o Fiano správně pečovat ve vinici, jaký klon Fiana zvolit. Výsledky se dostavily a Fiano se tak aktuálně dokonce rozšiřuje do regionů jako Marche, Apulie nebo Sicílie. Vína této odrůdy jsou relativně výrazně aromatická, v chuti kromě ovocných tónů připomínají středomořské bylinky, bílé květy, nebo jemné tóny lískových oříšků a medu. V ústech se můžete těšit na krásně delikátní a jemná vína.

Napsat komentář