Verdicchio: bílá hvězda Itálie

Marche sice nepatří mezi ty nejvyhledávanější a nejoblíbenější italské vinařské regiony Itálie, milovníci bílých vín by ho ovšem minimálně z jednoho důvodu neměli přehlížet. Tím důvodem je místní bílá odrůda Verdicchio, o které například známý expert na italská vína Ian D’Agata směle prohlásil, že je nejlepší bílou odrůdou této země. Potvrzuje to i skutečnost, že Verdicchio, ač velmi stará odrůda, v tuto chvíli zažívá jakousi renesanci ve své popularitě.

Nespornou výhodou Verdicchia je jeho variabilita, používá se pro výrobu různých druhů vín, od suchých po sladké, od tichých po šumivé. Za nejlepší ale bývají označována suchá tichá vína, která mívají slušný archivační potenciál klidně i 10+ let. Verdicchio totiž mívá přirozeně vyšší kyselinu, která je základem archivace bílých vín.

Verdicchio si také velmi dobře rozumí s dubem. Zdaleka ne každá italská bílá odrůda je vhodná pro školení v dubových sudech, Verdicchio patří do tohoto nevelkého klubu vyvolených. Nejprestižnější vína tak většinou vinaři nechávají před lahvováním nějakou dobu odpočívat v náruči dřeva.

Importováno z Benátska

Název odrůdy je odvozen od barvy jejích hroznů, „verde“ se dá přeložit jako „zelený“. Tento přístup pojmenování odrůd ostatně v Itálii není tak neobvyklý. Jako další příklad mne napadá třeba oblíbená odrůda z Apulie – Negroamaro, v překladu „černý a hořký“. V případě Verdicchia mohou mít zelenkavý nádech nejen hrozny, ale i výsledná vína.

Záznamy o pěstování Verdicchia v oblasti Marche sahají minimálně do 15. století, ale podle některých hlasů zde odrůda na vinicích mohla být už v osmém století. V Itálii nikdy nic nebývá jednoduché, snad kromě místní gastronomie, takže vězte, že podle dostupných zjištění je odrůda Verdicchio identická s odrůdou Trebbiano di Soave, rozšířenou v oblasti Benátska. V žádném případě to ale neznamená, že Verdicchio = Trebbiano. Odrůd s názvem Trebbiano je totiž v Itálii mnohem více. I tak je plocha vinic osazených Verdicchiem (+ odrůdou Trebbiano di Soave) v Itálii značná. Bavíme se o nějakých 4 500 hektarech, vysazených v Marche, Benátsku a Lombardii. Vinaři ročně nalahvují kolem 14 milionů lahví Verdicchia, z čehož hned polovina míří na export.

Někteří jdou ale v úvahách ještě dále a Verdicchio podle nich nepochází z Marche, ale právě z Benátska. Faktem, který podporuje tuto hypotézu, je skutečnost, že Benátčané v minulosti byli vyhlášenými obchodníky, kteří šířili zboží a tedy i révu napříč celou Itálií. Navíc Benátčané patřili mezi ty, kdo na konci 15. století pomáhali morem zdecimované Marche znovuosídlit. Takže i zde pravděpodobně platí, že vše zlé je pro něco dobré a díky smrtonosné epidemii dnes mají vinaři v Marche Verdicchio.

Lehké červené rieslingového stylu

Verdicchio bylo u vinařů vždy oblíbené, zejména díky své adaptabilitě na různé podmínky ve vinici. Mezi charakteristické vlastnosti Verdicchia patří pozvolné a rovnoměrné vyzrávání a přirozeně vyšší míra kyseliny. Vínům je tak dána do vínku většinou příjemná svěžest a potenciál vyzrávat.

V Marche Verdicchio nejlépe reprezentují dvě DOCG apelace, větší Verdicchio dei Castelli di Jesi (3000 hektarů vinic) a jižněji a více ve vnitrozemí položená apelace Verdicchio di Matelica (jen 300 hektarů). Vinice jsou vysazeny v nadmořské výšce 150 až 400 metrů nad mořem, svěží proudění od moře prakticky vylučuje výskyt plísní a nemocí ve vinohradech. S ohledem na vyšší nadmořské výšky a půdy s větším obsahem vápence je pro druhá jmenovaná vína typická výraznější kyselina, robustnější tělo i vyšší alkohol. Vína Verdicchio dei Castelli di Jesi bývají oproti tomu lehčí a více květinová v charakteru. Mladá Verdicchia bývají svěží, citrusově ovocná, s tóny květin a mandlí, v rámci vyzrávání se mohou podobat vínům odrůdy Riesling, včetně charakteristických tónů připomínajících med nebo petrolej. Riesling pak může Verdicchio připomínat i typickou mineralitou.

Verdicchio tedy ocení milovníci zelené barvy i fandové německé odrůdy Riesling. Chutnat bude i těm, kteří preferují červená vína. Verdicchio je totiž díky své komplexnosti a přírodním tříslovinám místními někdy přirovnáváno k „lehkému červenému vínu“.

Napsat komentář