Toskánská pizza s karamelizovanou cibulkou

Pizzu máme asi rádi téměř všichni, je to italský pokrm, který zná rozhodně celý svět. Nejvíce se nám vybaví tenké křupavé těsto s rajčatovou omáčkou a bazalkou. Ale dnes od zaběhlé rutiny popojedeme trochu jinam, a to konkrétně do Toskánska, kde je nejoblíbenější jiná varianta. Jde o Pizzu s karamelizovanou cibulkou bez rajčat, za to s třeskutě dobrým olivovým olejem a vepřovou klobáskou / uzenkou.

Pro tento recept se hodí výrazný extra panenský olivový olej, který bude plnohodnotným partnerem ostatním výraznějším surovinám. Proto jsem zvolila Extra panenský olivový olej „Torre di Mossa“ Terra di Bari-Bitonto DOP 2015, který má výrazné olivové aroma s tóny pepře. Pizza i díky tomuto oleji získá nezaměnitelně výraznou chuť a hodí se ideálně pro chladnější část roku, kdy dokonale zasytí a zahřeje nejen bříško, ale i duši.

pizza-copy

Ingredience na těsto pro dvě pizzy:

· 7 g sušeného kvalitního droždí

· 1 šálek teplé vody

· 3 1/2 šálku hladké mouky

· 2 lžíce olivového oleje

· 2 lžičky soli

Do mísy nalijeme teplou vodu, přisypeme sušené droždí a necháme deset minut aktivovat. Ideální teplota vody by měla být 40°C. V jiné míse mezitím smícháme mouku, sůl a olivový olej, poté přilijeme „kvásek“ a vše dobře propracujeme v hladké a mírně lepivé těsto. Poté ještě na pomoučněném vále nebo v robotu hněteme cca deset minut, protože jedině tak se dobře aktivuje lepek a těsto přestane lepit a bude krásně hladké a pružné.

Nyní těsto vložíme do čisté mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme dvě hodinky kynout. Těsto si rozděláme na dvě poloviny a z každé vyválíme/vypracujeme tenkou placku do kulatějšího tvaru. Poté těsto přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme dokynout cca půl hodinky. Mezitím si troubu předehřejeme na 250°C.

pizza2

Ingredience na pizzu:

· 3 balení mozzarelly (cca 300 g), nakrájené na menší kousky

· extra panenský olivový olej

· 4 cibule (ideálně dvě žluté a dvě červené), nakrájené na tenké plátky

· 3 lžíce balzamikového octa

· sůl

· pepř

· majoránka

· 2 větší nebo 4 menší italské vepřové uzenky (což jsou klobásky, velmi kvalitní s větším podílem masa, které se dají vymačkat ze střívka)

Nejprve si na troše oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme ocet a pod pokličkou za častého míchání necháme 15-20 minut zkaramelizovat. Jakmile je cibule hotová, ochutíme jí pepřem, solí a majoránkou. Výsledná chuť cibulky má být jemně nasládlá, ale stále trošku kyselá díky octu. Můžeme klidně opepřit trochu víc, pizza tak získá pikantnější chuť.

Těsto na pizzu potřeme troškou olivového oleje, posypeme sýrem, cibulkou a na každou dáme kousky uzenky vymačkané ze střívka. Vše dáme ihned do trouby, pečeme dozlatova, cca 10 minut. Ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Napsat komentář