Králík na rozmarýnu s polentou

Na italském venkově je králík v různých úpravách poměrně častou součástí místního jídelníčku, a i u nás tomu není jinak. Na venkově je domácí králičí maso oblíbenou pochoutkou a mnoho restaurací jí nabízí jako vyhlášenou lahůdku. A přesně takový recept jsem si pro Vás dnes přichystala. Králičí maso s vynikající omáčkou, která voní po rozmarýnu a má silnou, intenzivní chuť oliv. Ideální přílohou je zde právě kukuřičná polenta nebo popřípadě i bramborová kaše, ale každopádně prim zde hraje úžasně dochucená omáčka. Navíc pro tuto úpravu masa se ideálně hodí novinka v eshopu – Extra panenský olivový olej Oro Viride 2015, který je vhodný pro všechny druhy tepelné úpravy.

kralik

Ingredience pro 4 osoby:

  • 1 celý králík, naporcovaný na menší kusy
  • pepř
  • sůl
  • jedno celé balení černých oliv bez pecky
  • čerstvý rozmarýn
  • kuřecí nebo zeleninový vývar
  • 2 dcl bílého vína
  • 1 žlutá cibule, najemno nasekaná
  • 1 stroužek česneku , nasekaný najemno
  • 150 g co nejlibovější slaniny, nakrájené na menší kostičky
  • hladká mouka
  • extra panenský olivový olej ideální pro tepelnou úpravu
  • 250 g instantní polenty

Nejprve si naporcujeme králíka a dobře ho osolíme, opepříme a poté obalíme v hladké mouce. Do většího hrnce nalijeme extra panenská olivový olej a na něm zprudka opečeme ze všech stran králičí maso hezky dozlatova. Poté přidáme cibuli, česnek, rozmarýn, po třech minutách přilijeme víno a necháme za občasného míchání alkohol odpařit. Poté podléváme vývarem, vždy jen jednu maximálně dvě malé sklenky, promícháme a dusíme pod pokličkou cca 20-30 minut.

Nyní přidáme černé olivy a necháme dusit ještě deset minut pod poklicí. Na závěr odklopíme a pokud je nutné přilijeme trochu vývaru tak, aby omáčka byla silná a tak akorát hustá. V tuto chvíli je ideální začít chystat polentu. Do hrnce dáme litr osolené vody, jakmile bude vlažná přisypeme do ní instantní polentu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí , cca tři až čtyři minuty. Konzistence o kterou nám pro tento recept jde, je stejná jako u bramborové kaše. Na závěr vmícháme kousek másla, kterým zjemníme chuť. Popřípadě ještě osolíme.

Na talíře rozdělíme teplou polentu, navrch dáme porci králičího masa a hojně zalijeme vynikající omáčkou. Takto bez problémů můžeme připravit i drůbež.

Dobrou chuť!

kralik2

Napsat komentář