Franciacorta – kultovní bublinky z Lombardie

Nejoblíbenější italské bublinky? Většinu určitě na prvním místě napadne Prosecco. Italská odpověď na šampaňské? To je zase Franciacorta! Že jste o Franciacortě nikdy neslyšeli? Důvodem je zřejmě relativně omezená produkce a hlavně fakt, že si drtivou většinu těchto šumivých vín vypijí sami Italové a do zahraničí pustí jen omezený počet lahví. Situace se ale pozvolna mění, a tak skvělou Franciacortu seženete i v tuzemsku.

Legendární šumivé víno, které v mnoha ohledech snese srovnání s francouzským šampaňským, má domov na severu Itálie, v regionu Lombardie. Vinice, ze kterých vinaři sklízí hrozny pro Franciacortu leží směrem na jih od jezera Iseo. Réva se tu pěstuje odpradávna, což potvrzují místní archeologické nálezy. Dle současných poznatků zde víno vyráběli již staří Římané. Ve středověku a v době renesance pak místní region vzkvétal a v roce 1570 jeden z místních učenců popsal pozitivní vliv zdejších šumivých vín na lidský organismus. Podle dochovaných zápisů pak v době napoleonské bylo v oblasti registrováno na 1000 hektarů vinic.

vinodoc_facebook_champagne_vs_franciacorta_800x800_px

Moderní historie vín Franciacorta začala zhruba v polovině 20. století, kdy se místní vinaři začali ve větší míře opět věnovat produkci špičkových šumivých vín, za použití tzv. tradiční šampaňské metody, tedy sekundárního kvašení v láhvi. V roce 1967 získala vína Franciacorta oficiální apelační označení DOC (nejprestižnější označení DOCG pak v roce 1995). Následovaly dekády, kdy se postupně zvyšovala kvalita místních vín, začalo přibývat výrobců a rostl objem produkce. Její hodnota se dnes pohybuje kolem 7 milionů lahví, což je stále směšné číslo oproti zhruba 300 milionům lahví šampaňského.

Region Franciacorta se nachází na samém severním okraji údolí řeky Pád a těží z blízkosti jezera Iseo. To zmírňuje extrémy v teplotách v létě i v zimě a zajišťuje révě vhodné podmínky. V letním období, kdy je typicky dusné počasí jezero poskytuje vinicím ochlazující vánek, v zimě naopak jezero slouží jako „akumulátor“ tepla, který ohřívá ledový vzduch proudící ze severu. V létě pak také jezero zajišťuje okolní krajině potřebnou vláhu.

territorio_storia

Proč se Franciacorta tak často přirovnává k vínům z Champagne? Kromě již zmíněné totožné metody výroby, je to i velmi podobné složení odrůd, které jsou pro výrobu obou šumivých vín povoleny. V případě Champagne je to Chardonnay, Pinot noir a Pinot Meunier, základem vín Franciacorta je Chardonnay, Pinot noir a Pinot Bianco. Zdaleka nejrozšířenější odrůdou na vinicích Franciacorta je Chardonnay, které pokrývá zhruba 80 % výsadby. Pinot noir tvoří kolem 15 % a pouze malá část tak zbývá na odrůdu Pinot Bianco. Ta se používá výhradně v kombinaci s dalšími odrůdami a netvoří více než 50 % výsledného cuvée.

Pro vína Franciacorta je pak typické také dlouhé zrání na kvasnicích, která vínům propůjčuje typickou bohatost, komplexnost a krémovost chuti, nedosažitelnou metodou fermentace v nerezových tancích (výroba Prosecca). Minimální doba zrání na kvasnicích je v případě neročníkové Franciacorty 18 měsíců, pro vína Francicacorta Satén a Franciacorta Rosé je to 24 měsíců a nejprestižnější vína Franciacorta Riserva mohou být uvolněna do prodeje po 67 měsících zrání!

Jaké kategorie vín Franciacorta se rozlišují?

  • Franciacorta

Neročníkové víno tvořené odrůdami Chardonnay a Pinot Noir, s maximální příměsí 50 % odrůdy Pinot Blanc. Druhotné kvašení musí probíhat v láhvi, s minimání dobou zrání 18 měsíců na kvasnicích. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec nebo Dry, Demi-Sec.

  • Franciacorta Satèn

Víno z bílých odrůd, tedy 100% Chardonnay, případně doplněné o menší podíl odrůdy Pinot Blanc. Jak název napovídá, pro víno je charakteristická elegance a jemnější perlení, které dosahuje tlaku méně než pět atmosfér.  Satén se lahvuje pouze jako Brut.

  • Franciacorta Rosé

Směs odrůd Pinot Noir (minimum 25 %), Chardonnay a případně i Pinot Blanc (maximálně 50 %). Víno může být i 100% Pinot noir. Teto odrůda dává růžovému vínu typickou aromatiku, barvu a také tělo. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec nebo Dry, Demi-Sec.

  • Franciacorta Millesimato

V tomto případě jde o ročníkové víno, tedy minimálně z 85 % toto víno musí pocházet z roku uvedeného na láhvi. Víno se produkuje pouze v ročnících mimořádné kvality. Pro vína je typické delší zrání na kvasničních kalech, vína mohou být uvedena do prodeje nejdříve 37 měsíců od sklizně. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry.

  • Franciacorta Riserva

Víno z excelentního ročníku. Víno je určeno k delšímu vyzrávání na kvasničních kalech, konkrétně může být uvedeno do prodeje po 67 měsících zrání. Víno má díky tomu velmi komplexní a vyvinutý chuťový profil. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry. V případě vína Satèn Riserva je povolena pouze kategorie Brut.

Pokud byste rádi ochutnali ukázkovou Franciacortu, doporučujeme vyzkoušet vína z produkce vinařství Mirabella. Vinařství Mirabella, které v roce 1979 založil Teresio Schiavi, se velmi rychle zařadilo mezi nejzajímavější producenty této nevelké oblasti. Postupným rozšiřováním se dostalo až na stávajících 56 hektarů vinic, v rámci kterých hospodaří udržitelným způsobem s respektem k přírodě. Od roku 2012 pak vinařství využívá pouze energie z obnovitelných zdrojů. Vína z produkce vinařství Mirabella se vyznačují elegancí a čistotou, absolutně pro ně platí označení „vína z hroznů“, tedy vína bez přidaných aditiv. Vinařství také mimo jiné jako první v Itálii nalahvovalo šumivé víno bez jakýchkoliv alergenů nebo přidané síry (“Elite” Extra Brut Franciacorta DOCG). V naší nabídce naleznete trojici vín – Franciacorta Brut, dále Satèn Franciacorta, tedy 100% Chardonnay a noblesní Cuvée Demetra Brut 2009, tvořené odrůdami Chardonnay a Pinot noir.

Napsat komentář