Vepřová pečeně na rozmarýnu

Vepřová pečeně sice zabere trošku víc času, ale když se udělá správně, nikdy nezklame. Dnešní recept je ideálním nedělním obědem, který potěší snad úplně všechny. Masíčko je šťavnaté a díky bylinkám plné chuti, samozřejmě nesmí chybět ani kvalitní olivový olej a pro tento recept jsem si vybrala jeden z mích nejoblíbenějších a to Villa Marga 2015, který v sobě kombinuje chuť šalvěje s rozmarýnem s pikantními tóny pepře. Takže ideální pro bylinky, které jsem si zvolila k receptu.

veprove2

Ingredience pro 4 -5 osob:
• vepřová pečeně bez kosti, váha cca 800 g
• sůl
• pepř
• čerstvý rozmarýn
• čerstvý tymián
• extra panenský olivový olej
• 5 ks žluté cibule, nakrájené na půlměsíčky
• 4 ks stroužků česneku, nasekaného na menší kusy
• cca 8 ks brambor
• kousek másla
• pažitka nebo jarní cibulka, lze i vynechat
• máslo + hladká mouka na přípravu jíšky

Den předem si nachystáme vepřové maso a to tak, že v místě kde je viditelnější tuková vrstva lehce maso nařízneme cca půl centimetru hluboko a centimetr od sebe, prostě uděláme do masa lehké zářezy. V mističce si smícháme olivový olej s nasekaným rozmarýnem a tymiánem a tuto směs dobře vetřeme do masa, především do zářezů. Poté celé maso dobře osolíme a opepříme. Dáme do druhého dne odpočívat do lednice, maso tak krásně získá chuť bylinek.

Druhý den předehřejeme troubu na 120°C a maso svážeme přírodním provázkem určeným na vaření tak, abychom dosáhli ideálního válcovitého tvaru. Maso se takto bude propékat rovnoměrně a žádná část nebude vysušená. Maso nasucho opečeme v nepřilnavé pánvi vhodné do trouby ze všech stran poctivě dozlatova. Tento krok zajistí intenzivnější chuť a krásnou kůrku. Maso poté dáme stranou a do pánve nalijeme lžíci olivového oleje a opečeme na něm dozlatova a do změknutí cibuli a poté na minutu přihodíme i česnek, směs lehce osolíme i opepříme. Z cibulové směsi vytvoříme na dně pánve lůžko pro maso, tento krok je důležitý kvůli tomu, aby se maso nedotýkalo dna pekáčku/pánve a nebylo tak ponořené do vody! Na cibulové lůžko tedy položíme maso a přilijeme cca polovinu malého šálku vody. Dáme do trouby a pečeme cca 60-75 minut. Občas maso podléváme výpekem, do kterého ke konci vaření přidáme kousek másla.

Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Mezitím by mělo být maso již upečené. Takže pekáček/pánev vyndáme, maso dáme stranou na plech, který vložíme zpět do vypnutí trouby, aby nám masíčko nevychladlo a krásně pustilo šťávu. Mezitím do výpeku nalijeme trochu vody nebo vývaru, cca jeden šálek a necháme pěkně rozvařit zbytky česneku a cibule. Nyní si nachystáme jíšku, do rendlíku dáme máslo a zasypeme hladkou moukou. Jíšku poctivě mícháme do doby, než bude mít nádhernou zlatavě-hnědou barvičku. Nyní bychom měli mít cibuli rozvařenou, vmícháme do ní trochu jíšky a naředíme vodou nebo vývarem do ideální podoby řidší omáčky. Tu propasírujeme a dochutíme solí a pepřem. Měla by mít intenzivní chuť po masu i bylinkách. Ideálně je udělat ji trochu pikantnější. Nyní si přesedíme brambory, rozšťoucháme s trochou másla a můžeme vmíchat nasekanou pažitku nebo cibulku, vše dochutíme solí a podáváme s tenkými plátky masa přelité omáčkou.

Dobrou chuť!

A jaké víno k tomuto receptu zvolit? Z naší nabídky doporučujeme například:

Barbera d’Asti „La Tota“ DOCG 2014 – Víno s příjemnou aromatickou vůní červených peckovin, v chuti krásně harmonické, s vyváženým projevem tónů vanilky a dřeva s čistými tóny červeného ovoce. Víno působí plným dojmem, je hladké s delší ovocnou dochutí. La Tota je svůdná a vysoce návyková záležitost.

Primitivo Puglia IGT 2014 – Víno, hluboké rubínové barvy s fialovými odlesky. V jeho elegantní a intenzivní vůni objevíte zejména tmavé bobulové ovoce, jako višně, brusinky nebo ostružiny, doplněné o kořenité tóny hřebíčku nebo svěžest divoké máty. Ač mladé, víno je až překvapivě sametové, hebké, s chutí ho budete povalovat po jazyku. Díky zrání v nerezových sudech si víno zachovává svěží ovocný charakter, je dlouhé, s příjemnou dochutí.

Rosso di Montepulciano DOC 2014
– Toto víno je vyrobené z hlavní toskánské odrůdy Sangiovese, která je v něm zastoupena z 90 % (zbytek tvoří Mammolo). Je hluboké rubínové barvy a pronikavé vůně divokých třešní. Chuť Rosso di Montepulciano je výrazná, s pikantní kyselinkou a jemnou vanilkovou dochutí.
veprove4

Napsat komentář