Rozhovor s Marií Cristinou Geminiani: Trochu jiné Sangiovese

Region Emilia-Romagna žije tak trochu ve stínu svého jižního souseda, tedy slavného Toskánska. Když pomineme milovníky místního Lambrusca, tak ho většina vínomilců asi přejede prstem na mapě bez většího zdržování. S 60 000 hektary vinic patří ale Emilia-Romagna mezi největší italské vinařské regiony a rozhodně tu nejde jen o již zmíněné víno začínající na písmeno „L“. Necelou polovinu místní produkce tvoří bílá vína, zejména odrůdy Trebbiano a pak je tu červený král Itálie – odrůda Sangiovese. S odlišným projevem než v Toskánsku, ale někteří výrobci s ní umí doslova kouzlit. A mezi takové rozhodně patří i vinařství Fattoria Zerbina v jehož čele stojí ambiciózní vinařka Maria Cristina Geminiani.

Příběh vinařství Fattoria Zerbina začal v roce 1966, kdy Vincenzo Geminiani koupil farmu stejného jména a rozhodl se v rámci jejích pozemků vysadit první vinohrady. V roce 1987 se pak výroby vín ujala právě Cristina, vnučka Vincenza Geminianiho. Ta studovala enologii na univerzitě v Bordeaux a v Miláně. Pod jejím vedením se vinařství rychle vyprofilovalo jako jedno z nejlepších regionu Emilia-Romagna a samotná Cristina je považována za jednu z nejtalentovanějších vinařek Itálie. Vinařství dnes disponuje 29 hektary vlastních vinic, na kterých jsou vysazeny odrůdy Trebbiano, Chardonnay, Albana, Sangiovese nebo Cabernet Sauvignon. Zerbina je dnes respektovaným a vyhledávaným pojmem na italské vinařské mapě a úspěch vinařství, potažmo specifika regionu Emilia-Romagna jsou tématem následujícího rozhovoru.

hzbpic1 

Ohledně původu královské odrůdy Sangiovese se v Itálii vedou různé spory. Kde se poprvé Sangiovese objevilo? V Toskánsku nebo v Emilia–Romagna?

Ano, původ je tak trochu nejasný. Každý si přeje, aby pocházelo Sangiovese právě z jeho regionu. Zatím to ale nelze přesně určit, výklad historie je v tomto nejednoznačný.

Region Emilia-Romagna je znám především díky slavnému Lambruscu. Jak se místním vinařům daří prezentovat i další styly vín, které zde vznikají?

Úspěch závisí především na touze a snaze jednotlivých vinařů prosadit se se svou značkou a svými víny v zahraničí a dostat svá vína na lístky špičkových restaurací. My jsme v tomto docela úspěšní.

Jak hodně se změnil region Emilia-Romagna za poslední dvě dekády? Posunula se pozitivním směrem kvalita vín?

Změna se odehrává díky několika cílevědomým vinařstvím, jako je právě Fattoria Zerbina. My jsme konkrétně začali třeba cíleně investovat do výzkumu a samozřejmě jsme investovali do vybavení tak, abychom byli schopni produkovat vína té nejlepší kvality.

Vaší dvorní odrůdou je Sangiovese. Jak byste charakterizovala hlavní rozdíly mezi Sangiovese z Emilia-Romagna a Sangiovese z Toskánska?

V první řadě máme odlišné klony Sangiovese, některé z nich jsou mimořádně kvalitní a v důsledku toho jsou následně vysazovány i v Toskánsku. Dá se to ostatně dohledat i v materiálech k projektu Chianti Classico 2000, který se zaměřuje na zvyšování kvality produkce v Chianti. Pro naše klony Sangiovese jsou typické větší hrozny a výrazný ovocný charakter výsledných vín. Vína z Toskánska jsou více strohá. Naše Sangiovese je ovocnější a přívětivější, přesto však neztrácí nic na potenciálu odrůdy dobře vyzrávat v čase.

Vy jste navíc začala s odrůdou provádět zajímavé pokusy, ať už jde o použití nízkého vedení révy tzv. Gobeletu nebo jste zavedla velmi hustou výsadbu.

Výsledky změn, se kterými jsme ve vinohradech začali v roce 1992, byly již po pár letech velmi povzbuzující. Kvalita vín se zásadně změnila, ať už mluvíme o charakteru vín, jejich extraktu nebo dlouhověkosti. V současnosti tak máme veškerou révu pro výrobu červených vín vysazenu v rámci systému Gobelet.

img2639

Nejrozšířenější bílou odrůdou regionu je Trebbiano. Co si o ní myslíte, jaké podmínky jí nejlépe svědčí?

Trebbiano produkuje příjemná, lehčí vína, která se dobře pijí. U nás se odrůdě daří na jílových půdách. Zásadní je při pěstování odrůdy vyhnout se nadměrné produkci hroznů, pak ztratíte odrůdovou specifičnost. Velmi pozitivní je také současný trend našeho regionu, tedy výsadby lokálních bílých odrůd oproti těm mezinárodním.

Vinařství Fattoria Zerbina bylo založeno už v roce 1966. Jak k tomu došlo? Jaké okolnosti za jeho vznikem stojí?

Vinařství vzniklo s jasným cílem. Naše rodina chtěla ukázat, že i na kopcích v Romagna je možné pěstovat hrozny té nejvyšší kvality a následně je i přetransformovat na špičkové víno.  Základem je nic nepodcenit a snažit se porovnávat vlastní zkušenosti s těmi nejlepšími víny světa. Ochutnávat vína různých odrůd i regionů, naslouchat ostatním vinařům a v neposlední řadě vzdělávat se. Mně určitě velmi pomohla také studia v Bordeaux.

Můžete nějak stručně popsat vaší filozofii výroby vína?

Cílem je otisknout do vína unikátní charakter a pravdivý výraz tohoto regionu, tedy údolí Marzeno. Každá vinice má přitom unikátní projev, díky interakci révy s půdou. Každý klon, každý keř má jiné vlastnosti. Každý rok je jiný a my musíme být velmi opatrní v tom, jak zachytit skutečnou krásu a hodnotu těchto všech elementů dohromady.  Jak prezentovat specifika každého ročníku.

cantina

Když jsme u těch ročníků, jaký byl podle vás ten uplynulý?

Ročník 2016 byl poměrně komplikovaný. Jaro bylo hodně deštivé, léto naopak suché.  Nedostatek vody naši révu naštěstí příliš nezasáhl, protože čerpala vláhu z dlouhého kořenového systému. Vína působí harmonicky, s rozumným alkoholem, příjemnými taniny a svěží kyselinou.

Jak hodně se vlastně v rámci regionu Emilia-Romagna počasí může měnit v rámci ročníků? Máte spíše stabilní klima nebo naopak?

Počasí u nás opravdu může být velmi proměnlivé, i s ohledem na svahy Apenin. Ve skutečnosti může být výrazně odlišné od toho, jaké mají vinaři v Toskánsku.

A jaké ročníky považujete v poslední době z pohledu Vašich vín za nejlepší?

Co se týká červených vín, tak je to určitě ročník 2015, jehož vína jsou krásná a čistá. Pro bílá vína preferuji rok 2013. Bílá vína tohoto roku jsou nesmírně harmonická a mají dobrý archivační potenciál. Všeobecně skvělý byl také rok 2011.

 

Ochutnejte z vinařství Fattoria Zerbina:

Ravenna Bianco „Ceregio“ IGP 2015 – Krásně svěží bílé víno odrůdy Trebbiano. Ve vůni připomíná zralé citrusy, bílou hrušku nebo meruňky. Nechybí ani svůdné tóny bílých květů. V ústech je víno lehčí, vyvážené, díky nižšímu alkoholu až nebezpečně pitelné. Pikantní kyselina dobře doplňuje hravou ovocnost vína, s tóny citrónové kůry, žlutého melounu nebo meruňky. Energické suché víno s delikátním středomořským charakterem.

Sangiovese di Romagna Superiore „Ceregio“ DOC 2014 – Svůdné červené víno odrůdy Sangiovese jehož vůně je protkaná elegantními tóny tmavých třešní, malin, špetkou lékořice a tabáku. V chuti víno zaujme neskutečnou noblesou tvořenou vláčnými tóny zralého tmavého ovoce, které podporují delikátní třísloviny. Delší dochuť nechá vyniknout jemným nuancím tohoto vína. Lahůdkové Sangiovese Superiore Ceregio si i s ohledem na jeho cenu prostě zamilujete.

 

Napsat komentář