Mandlový dezert s Amarettem a olivovým olejem

Vánoce bez sladkého si ani neumím představit, takže když jsem narazila na italský recept na tuhle jednoduchou buchtu z pár kvalitních surovin bylo jasno. Voní totiž úchvatně po mandlích a likéru Amaretto. A co jiného Vám připomene vánoční čas lépe než dobré pití a vůně oříšků?

amaretto-kolac

V receptu se používá hodně olivového oleje, což je pro naše končiny hodně netradiční,ale nelekejte se, dezert je díky němu opravdu vláčný a chuťově naprosto úžasný. A hlavně, díky použití oleje místo másla, je recept ideální pro vegetariány a je také zdravější. Ideální je použít méně výrazný druh olivového oleje, já si pro tento recept zvolila Veneto-Valpolicella, který je jemný a v jeho chuti můžete cítit právě i mandličky.

Ingredience :

  • 200 g hladké mouky
  • 240 ml olivového oleje
  • 225 g cukru krupice
  • 4 vejce – bílky a žloutky zvlášť
  • 50 g mletých mandlí
  • 100 g najemno nasekaných mandlí
  • moučkový cukr na posypání
  • 3 lžíce Amaretta
  • pár kapek mandlové esence
  • polovina kypřícího prášku

Troubu si předehřejeme na 160°C a zapékací kulatou formu o průměru cca 24 cm vymažeme olivovým olejem a dno vyložíme pečícím papírem.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a v další misce utřeme do pěny žloutky s cukrem, esencí a Amarettem. Nyní přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem, mleté i nasekané mandle a olivový olej. Vše dobře smícháme a nakonec lehce zamícháme tuhý sníh. Vše dáme péct do trouby na cca 45 minut.

Hotovou buchtu necháme dokonale vychladnout, zaprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Dobrou chuť!

amaretto2

amaretto4

Napsat komentář