Dýňové risotto

Risotto je jedním ze základních rýžových jídel v Itálii a také jedno z nejoblíbenějších. S naším českým rizotem ale italské risotto nemá nic společného. Italské má být tekutější a krémovější a hlavní surovinou je zde kvalitní rýže, která má vysoký podíl škrobu a kulatější zrno. Taková rýže totiž dokáže lépe absorbovat tekutinu/omáčku a je lepkavější než jiné varianty.

ryze22

U nás je nejčastěji používaný druh Arborio rýže, kterou již seženete opravdu všude.  Italové však dávají přednost dražším variantám jako je Carnaroli nebo Vialone Nano, ale ty už jsou u nás hůře dostupné, takže pro dnešní podzimní recept s dýní použijeme právě rýži Arborio. Další hlavní surovinou je kvalitní máslo a parmazán. A samozřejmě jak jinak také kvalitní extra panenský olivový olej. Pro tento zeleninový pokrm se ideálně hodí třeba olej Intosso 2015, který je nejlepší volbou díky chuti připomínající bylinky jako třeba šalvěj, kterou v tomto receptu také použijeme.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 1/3 menší dýně hokkaido, pro tento recept oloupané a nakrájené na menší kostičky
  • 1 menší žlutá cibule, nadrobno nasekaná
  • čerstvá šalvěj
  • sůl
  • pepř
  • 320 g rýže
  • 200 ml suchého bílého vína
  • cca 5 lžic najemno nastrouhaného parmazánu
  • kousek másla
  • zeleninový vývar

ryze-1

Do hrnce dáme zesklovatět cibulku a poté přidáme rýži, kterou za stálého míchání necháme zprůhlednit, bude více lesklá. Zalijeme kvalitním bílým vínem, povaříme dokud alkohol nevyprchá a poté přilíváme dle potřeby vývar. Jen malé nejnutnější množství a po troškách! Na mírném ohni dusíme 10 minut, poté přidáme dýni a pokračujeme dalších deset minut. Podle potřeby mícháme a podlíváme.

Jakmile je rýže akorát měkká a dýně také, přidáme špetku šalvěje nasekané na menší kousky, vypneme sporák a do risotta vmícháme kousek másla a nastrouhaný parmazán. Vše dochutíme pepřem a popřípadě solí. Ihned servírujeme.

Dobrou chuť!

ryze2-1

Napsat komentář