Frittata se špenátem a petrželkou

Frittata se špenátem a petrželkou

Frittata je jedním z nejoblíbenějších receptů v Itálii vůbec, je jednoduchá, stačí pár surovin a má snad tisíc podob. Jedná se vlastně o takovou italskou variantu vaječné omelety, která se může dochutit takřka vším, co Vás napadne. 

Hodně známé jsou frittaty s bramborami, rajčaty, parmazánem nebo právě špenátová, kterou si dnes uvaříme společně. Ideální je jako slaná snídaně nebo klidně i rychlá večeře. Základní surovinou jsou vajíčka, špenát a také kvalitní olivový olej, který dodá jídlu tu správnou chuť. Pro tento recept jsem si zvolila extra panenský olivový olej Veneto-Valpolicella DOP 2015, který svou jemnou chutí připomíná petrželku, kterou najdeme i v našem receptu.

Ingredience pro 4 osoby:

  • extra panenský olivový olej
  • 2 stroužky česneku, nasekané najemno
  • jedno balení baby špenátu
  • 200 g mozzarelly
  • 200 ml polotučného mléka
  • 50 g strouhaného pecorina
  • čerstvá petrželka, najemno nasekaná
  • 8 rozšlehaných vajec
  • sůl
  • malá žlutá cibule, nadrobno nasekaná
  • čerstvě mletý pepř
  • pečivo k podávání (nemusí být)

sespenatem3.pngNejprve si předehřejeme troubu na 190°C. Do pánvičky, která je samozřejmě vhodná i do trouby, dáme lžíci olivového oleje a na něm necháme lehounce zezlátnout cibulku, poté vhodíme česnek a špenát. Lehce osolíme, opepříme a opékáme asi tři minuty, než špenát úplně zavadne.

V míse rozšleháme vejce s mlékem, dobře osolíme, opepříme a vmícháme petrželku. Tuto směs nalijeme na špenát, nemícháme, jen necháme tři minuty vařit. Plotnu vypneme a na povrch frittaty poskládáme kousky mozzarelly a celý povrch posypeme strouhaným pecorinem. Nyní dáme dozlatova zapéct do trouby, trvá to cca 15-20 minut. Frittata zpevní, zezlátne a půjde dobře krájet.

Frittatu vyndáme z trouby a necháme tři minuty vychladnout, poté lehounce zakápneme olivovým olejem pro zvýraznění chuti a ihned servírujeme.

Napsat komentář