Bresaola s pomerančem a fenyklem

Bresaola s pomerančem a fenyklem

Klasická bresaola nebo carpaccio v té nejznámější úpravě je sice nejlepší v klasické podobě, ale občas to chce trošku změnu, takže jsem se inspirovala u největších italských gurmánů a vyzkoušela ji připravit trošku jinak. Hlavní ingrediencí je buď hovězí carpaccio nebo bresaola, tedy hovězí maso, ke kterému se ideálně hodí výraznější olivový olej jako například Extra panenský olivový olej La Trebbiane 2015 z Toskánska. Tento olej má krásnou zlatozelenou barvu a travnatou chuť s pikantním pepřovým podtónem, ideálně se tedy hodí pro hovězí maso s výrazným pomerančem.

Ingredience pro dvě osoby:

  • 100-150 g na tenko nakrájené bresaoly
  • kúra z poloviny většího pomeranče
  • cca 4 lžičky čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 3-4 lžíce extra panenského oleje
  • pepř
  • sůl
  • sýr pecorino
  • rukola
  • pečivo k podávání

novy-recept3.pngNejprve si na talíře poklademe plátky bresaoly a poté v malé mističce smícháme citrónovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř podle vaší chuti. Touto marinádou pokapeme maso a necháme osm minut marinovat. Mezitím si na co nejtenčí plátky nakrájíme fenykl, můžeme použít i trošku zelené natě, vypadá to velmi pěkně.

Na maso přidáme fenykl, rukolu, posypeme troškou nastrouhané pomerančové kůry a lehce poklademe tenkými plátky pecorina. Podáváme s pečivem a dobrým vínem.

Zajímavost o olivovém oleji:

Všechny extra panenské olivové oleje musí mít aciditu maximálně 0,8 %. Čím je acidita nižší, tím je olej kvalitnější, ale má také větší odolnost vůči teplotám. Takže například olej s aciditou 0,2 % vydrží teploty až 220°C!

 

Napsat komentář