Bruschetty s hráškem a mátou

Bruschetty s hráškem a mátou

Bruschetty a letní posezení s vynikajícím vínem, to je prostě ideální kombinace. Takže tipů na nové recepty není nikdy dost. Dnes si ukážeme velmi snadný recept, na který potřebujete jen velmi málo surovin, ale o to kvalitnějších. Nejdůležitější je hrášek, který můžete použít buď čerstvý nebo mražený, poctivé světlé pečivo a kvalitní olivový olej. Pro dnešní recept jsem si tedy zvolila extra panenský olivová olej Veneto – Valpolicella 2015. Tento olej totiž vyniká svou lehce pikantní chutí s tóny mandlí, což se k našemu receptu opravdu velmi hodí. Olej se navíc řadí k těm nejlepším olivovým olejům, které můžete v tuzemsku z italské produkce ochutnat, takže za sebe ho rozhodně doporučuji hlavně na studenou kuchyni, kde nejvíce oceníte jeho vynikající chuťové spektrum.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • sůl
  • pepř
  • mascarpone, cca dvě polévkové lžíce
  • čerstvá máta
  • olivový olej
  • světlé pečivo
  • šalotky, cca 5 ks

Nejprve si opravdu nadrobno nasekáme šalotku a dáme ji zpěnit na troše olivového oleje, poté přihodíme hrášek, za občasného míchání necháme změknout. Vmícháme mascarpone a hrášek rozmačkáme tak, aby šel dobře nanést na opečené kousky chleba. Hrášek ochutíme solí, pepřem a nasekanou mátou. Pečivo opečeme nasucho v topinkovači a zakápneme trochou olivového oleje. Navrstvíme hrášek a ihned podáváme.

Zajímavost o olivovém oleji:

bruschetta3.png

Možná Vás zajímá, proč se dává olivový olej při servírování navrch uvařeného jídla? Vysvětlení je jednoduché, pokud zakápneme pár kapkami olivového oleje teplé jídlo přímo na talíři, jeho teplota uvolní aromatické částice a zlepší tak chuťový i celkový smyslový zážitek z pokrmu a to při zachování cenných vitamínů i minerálů. Určitě vyzkoušejte a pochopíme kouzlo tohoto jednoduchého triku.

Napsat komentář