Panzanella aneb letní Toskánský salát

Panzanella aneb letní Toskánský salát

Panzanella je typickým letním salátem především v kraji Toskánska, ale v různých variantách se objevuje po celé Itálii. Je to sytý a velmi oblíbený pokrm, který nejlépe chutná pořádně vychlazený se sklenkou bílého vína. V Itálii se tento pokrm podává buď jako příloha nebo jako první chod. A věřte mi, že v parných letních měsících bude bohatě stačit jako zdravá a osvěžující večeře.

Salát Panzanella se v různých koutech Itálie a i rodinách dělá trochu odlišně a nikde nenajdete přesný recept na tradiční variantu. Každý totiž tvrdí o té své, že je nejlepší a zaručeně nejtradičnější. Ale všechny mají společné čtyři základní a extra kvalitní ingredience – dokonale zralá a slaďoučká rajčata, klidně i různých odrůd, ale musí být sladká a uzrálá na sluníčku, jen tak tento salát vynikne a bude jedním z nejlepších jaké jste kdy jedli! Dále samozřejmě čerstvá, tolik v Itálii oblíbená bazalka a v neposlední řadě kvalitní olivový olej. Já si pro tento recept zvolila Toskánský extra panenský olivový olej Villa Magra 2015, který má intenzivní ovocitou chuť, krásnou zlatavou barvu a vonní po lučních bylinkách. Ideálně se tedy hodí do zeleninových jídel, ale i na bruschetty apod. A hlavní surovinou je minimálně den staré pečivo, které dělá to pravé kouzlo tohoto salátu.

olej.pngDo salátu kromě těchto základních surovin můžete přidat například kapary, okurku (ta mně osobně do salátu moc nechutná), papriky čerstvé nebo grilované, cibuli, petrželku, ančovičky, řapíkatý celer apod. Prostě každý kraj a rodina má svou „tajnou“ surovinu. Ale všechny se shodují na zálivce, která je tvořena ze šťávy rajčátek, vinného octu a dobrého olivového oleje. Salát je extra snadný na přípravu a hodí se ideálně jako příloha ke grilování. Množství surovin nechám na Vás, podle počtu osob a podle toho co máte nejraději.

Ingredience:

  • zralá rajčata, nakrájená na menší kousky
  • alespoň den staré světlé pečivo, ideálně ciabatta
  • čerstvá bazalka
  • kousek červené nebo žluté cibule, nakrájené na co nejtenčí půlměsíčky a spařené horkou vodou, tak nebude chuť tak trpká
  • česnek, prolisovaný
  • extra panenský olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • červená paprika, nakrájená na tenké proužky
  • kapary, nemusí být, já je většinou vynechávám jejich chuť je na mě výraznější
  • vinný ocet
olej2.png

Nejprve si natrháme pečivo na menší kousky a dáme na dno mísy. Přidáme nakrájená rajčata, která vždy trochu zmáčkneme nad mísou, aby se z nich uvolnila šťáva, ale jen lehce, nevytváříme pyré. Poté přidáme papriku, bazalku, česnek, olivový olej, trošku vinného octa, lehounce osolíme a opepříme, vše dobře promícháme. Přidáme cibuli, opět promícháme. Výsledná chuť má být jemně nakyslá, osvěžují a sladká po rajčátkách. Nyní už jen dáme vychladit a podáváme. Zaručuji Vám, že pečivo ochucené zálivkou bude to, oč tu běží.

Zajímavost o olivového oleji:

Historické zmínky o olivovém oleji sahají do doby dávno před Kristem, jeho pozitivní účinky například  opěvoval i slavný Homér. Olivový olej byl v té době posvátným a velmi ceněným artiklem. Používal se nejen jako lék, ale také v péči o pokožku a jako přípravek pro hojení ran. V řeckých bájích jeho účinků využívala i bohyně Afrodita známá svou nebeskou krásou. A i dnes můžeme každý z extra panenských olivový olejů využívat v péči o naši krásu a to nejen vnitřně. Olivový olej se například skvěle uplatňuje na zábaly vlasů namáhaných slanou vodou a sluncem, skvělý je i jako regenerační pomocník pro pokožku spálenou sluníčkem. Takže na léto je skvělý nejen do salátů 🙂

 

 

Napsat komentář