Dobré víno? Vzniká kombinací spousty malých detailů

Dobré víno? Vzniká kombinací spousty malých detailů

Vinařský region Abruzzo je v naší nabídce zastoupen hned dvěma vinařstvími a jedním z nich je moderní a ekologická Fattoria La Valentina. Je typickým zástupcem nové italské vlny výrobců, kteří se od 90. let 20. století zaměřují čistě na kvalitu vín. La Valentina se věnuje neustálému zlepšování pěstování a vinifikace autochtonních odrůd révy vinné na udržitelných zemědělských a technologických postupech s minimálními zásahy chemie, pesticidů a umělých hnojiv. Filozofií vinařství je produkce autentických vín za podmínek udržitelnosti. Více již vinařství La Valentina představí v dnešním rozhovoru jeho majitel Sabatino Di Properzio.

Můžete krátce přiblížit příběh, který za vznikem vinařství stojí? Jaká je Vaše filozofie výroby vín?

Farma La Valentina vznikla na kopci s výhledem na Spoltore u města Pescara v roce 1990. Prvních několik let jsme detailně studovali podmínky ve vinici Santa Teresa, bez čehož bychom nemohli usilovat o neustálé zlepšování kvality našich vín produkovaných pod hlavičkou DOC.  Naučili jsme se plně rozumět naší půdě a respektovat ji. Každým rokem se nám dařilo sklidit zdravější hrozny a dosahovat autentického charakteru vín. Pochopili jsme to, že zlepšení lze dosáhnout pouze respektováním přirozených procesů ve vinici a přírodní rovnováhy, nikoliv aplikací chemikálií či nadměrných technologií ve výrobě. Naší filozofií je zasahovat do procesu vzniku vína co nejméně.

Vinařství La Valentina zastává myšlenky udržitelnosti výroby vín, můžete tento přístup přiblížit?

Snažíme se udržet úrodnost půdy a zdraví révy tak, aby byla réva sama schopná bojovat proti parazitům a nemocím. Náš přístup nám umožňuje sklízet maximálně zdravé hrozny té nejvyšší kvality. Naše vína tak jsou skutečně přírodním produktem, reprezentující místní terroir – tedy jedinečnou kombinaci místní krajiny, půdy a mikroklima jednotlivých vinic. Jsme přesvědčeni o tom, že dobré víno se rodí kombinací spousty malých detailů. Dnes La Valentina plně dodržuje principy trvale udržitelného rozvoje.

Region Abruzzo nepatří mezi ty úplně nejprestižnější vinařské regiony Itálie, čím to je?

To není pravda! Vinařský region Abruzzo disponuje 35 000 hektary vinic, z nichž téměř 90 % se nachází v kopcích a zbylých 10 % se dá dokonce označit za horské vinice.  Abruzzo má přirozené předpoklady pro pěstování révy, díky poloze mezi Jaderským mořem a horskými masivy Gran Sasso a Majella. Oblast těží z velkého rozdílu teplot mezi dnem a nocí, které v kombinaci s dobrým prouděním vzduchu garantují vinné révě ideální mikroklima pro dozrávání a produkci hroznů mimořádné kvality.

Místní odrůda Montepulciano je dlouhodobě považována za jednu z nejlepších odrůd pro výrobu červených vín v Itálii. V údolí Peligna, v provincii L’Aquila je její výskyt zaznamenán po staletí, v posledních 40 až 50 letech se pak její výsadba zvyšuje.

Region tedy zaznamenává výrazné změny, jak se vyvíjí jeho pozice na vinařské mapě Itálie?

V posledních 15 letech se objevuje více a více mladých vinařů a nových soukromých vinařství, která se zaměřují na produkci špičkových vín. Tuto změnu zaznamenávají i početná mezinárodní média, kritici a průvodci vín. Z pohledu celkové produkce regionu se samozřejmě stále bavíme o zlomku, kteří špičkoví výrobci tvoří. Změna je ale patrná. 

Již jste zmiňoval unikátní charakter místních přírodních podmínek. Jak tedy ovlivňují charakter vín z Abruzza?

winery.pngAbruzzo je velmi rozmanitý a zajímavý region, a to jak z hlediska vyráběných vín, tak z hlediska regionální gastronomie. Vinaři používají místní autochtonní odrůdy, a to jak pro výrobu červených, tak bílých vín. Abruzzo je kraj převážně hornatý a kopcovitý, ohraničený na severu řekou Tronto, která označuje hranici s Marche, na severu horskými masivy a na východě Jaderským mořem. Klima regionu je mírné, a to zejména u pobřeží. Směrem na západ se stává více kontinentální  a pro výsadbu vinic je typická rostoucí nadmořská výška. Úroveň srážek je obecně dobrá, platí, že méně prší u pobřezí a více ve vnitrozemí.

Věnujete se ekologicky šetrným postupům ve vinici, máte organickou certifikaci?

Část našich vinic je organicky certifikovaných a od letošního roku také nově nabízíme dvě vína s označením organické víno.

Je v Abruzzo hodně vinařů, kteří s Vámi sdílí filozofii výroby vín s minimem zásahů ve vinici i ve sklepě?

Odpovídá to úrovni, o které jsem již hovořil. Vinná scéna se v Abruzzo mění, ale stále jde o „špičku ledovce“.

A jak na Vaše vína reagují zákazníci? Oceňují zákazníci Vaši snahu o udržitelně produkovaná vína?

Absolutně ano, máme od zákazníků pozitivní zpětnou vazbu. Na druhou stranu, ne všichni zákazníci jsou připraveni na trochu „jiná“ vína a osvěta v této oblasti bude ještě chvíli trvat.

A jak vidíte budoucnost vín z Abruzza, jaká bude jejich pozice na trhu? 

Jsem v tomto ohledu optimista. Zejména s ohledem na poměr kvality a ceny našich vín, v této oblasti patříme rozhodně mezi nejlepší na světě.

Od vinařství La Valentina u nás můžete mimo jiné ochutnat:

1.      Svěží bílé citrusové Trebbiano d´Abruzzo DOC 2013

2.      Šťavnaté a zároveň příjemně vyzrálé Montepulciano d´Abruzzo DOC 2011

3.      Působivé a noblesní víno ze skvělého ročníku Montepulciano d´Abruzzo „Spelt“ Riserva DOC 2010  

 

Napsat komentář