Problémy s kvalitou extra panenských olivových olejů

Problémy s kvalitou extra panenských olivových olejů

Při výběru extra panenských olivových olejů je třeba se mít na pozoru, jak vyplývá z následujících příkladů, a to nejen u nás a v Itálii, ale i v celé Evropské unii.

Česká republika

Například autor pořadu „A DOST“ na české internetové televizi Stream.cz, Jan Tuna, upozorňuje na nedávný dTest extra panenských olivových olejů k dostání na našem trhu, který odhalil některé neuspokojivé výrobky a označil je známkou nedostatečnou. Konkrétně se jedná o značku Basso v bio kvalitě, které navíc nese označení „for kids“ (vhodný pro děti!) v ceně za litr za závratných 760 Kč, Borges s červenou etiketou z odrůdy Hojiblanca v přepočtu za 230 Kč/litr a Billa „naše bio“ za 330 Kč/litr. Test u těchto tří olejů prokázal zbytky pesticidů, především DDT, který je nebezpečný pro lidský organismus a hromadí se v tuku a játrech. Čtvrtým nebezpečným olejem je značka Bertolli (290 Kč/litr), který obsahuje rakovinotvorné polycyklické uhlovodíky a tak byl rovněž z testu vyřazen jako nebezpečný. Odkaz na celý pořad Stream.cz najdete zde.

Jak je vidno, kvalita se u jednotlivých výrobků může diametrálně lišit, i když administrativně spadají do jedné kategorie. V nabídce internetového obchodu VinoDoc.cz najdete jen extra-panenské olivové oleje od těch nejrenomovanějších producentů, které přední kritici jako jsou Gino Celletti, Marco Oreggia, Laura Marinelli a další ve svých publikacích doporučují – viz naše nabídka

Itálie

Začátkem listopadu turínský soudce Raffaele Guariniello obvinil z nekalých obchodních praktik a klamání spotřebitele několik nadnárodních korporací do jejichž portfolia patří známé „italské“ značky jako např. Carapelli, Bertolli, Sasso, Santa Sabina, Coricelli, Antica Badia nebo Primadonna.

Vybrané vzorky těchto olejů byly zkoumány v laboratořích celní zprávy, která konstatovala, že obsahují organoleptické vady a kyselost vzorků je zároveň za schválenou normou 0,8 % a měly by být tudíž deklasovány z extra panenských olivových olejů na oleje panenské.

V návaznosti na vyšetřování vydal Italský zemědělský svaz Coldiretti prohlášení, kde vyzývá spotřebitele k větší pozornosti a obezřetnosti v souvislosti olivovými oleji, které se prodávají pod cenou 6-7 euro/litr, neboť tato cena nemůže pokrýt náklady na výrobu skutečného extra panenského olivového oleje.

Evropská unie

Evropský parlament schválil nařízení 2013-bis (článek 18, zákon 161/2014), týkající se prováděcího nařízení komise EU č. 29/2012 ze dne 13. ledna 2012 o obchodních normách pro olivový olej (dále jen „nařízení komise č. 1“) a prováděcího nařízení komise EU č. 1335/2013 ze dne 13. prosince 2013, kterým se mění prováděcí nařízení EU č. 29/2012 o obchodních normách pro olivový olej (dále jen „nařízení komise č. 2“). Toto nařízení vstoupilo v platnost 25. listopadu 2015 v celé Evropské unii plošně a zakazuje v maloobchodní síti a sektoru HoReCa prodej olivových olejů v anonymních karafách a lahvích bez speciálních uzávěrů, které zabraňují jakémukoli zneužití, např. přidání nebo přelití jiného oleje než je ten, který je uvedený na etiketě.

Výše uvedená nařízení stanovují povinnost členským státům EU zavést ve svých právních řádech sankce za porušení těchto nařízení. V Itálii může být za porušení tohoto nařízení uložena pokuta ve výši 1000 – 8000 Eur, zatímco v českém právním řádu neexistuje právní předpis, který by přímo upravoval olivové oleje, případně vlastnosti jejich balení a označování. Výše takových sankcí však nalezneme v zákoně o potravinách, kde za výše uvedený správní delikt dle ustanovení § 17 odst. 11 písm. c) zákona o potravinách lze uložit pokutu až do výše 10 milionů Kč.

Extra panenský olivový olej je s ohledem na organoleptické a nutriční vlastnosti produktem, který se uvádí do oběhu s relativně vysokou cenou oproti ostatním olivovým a jiným rostlinným olejům. S důrazem na autenticitu musí být proto nyní každá láhev olivového oleje určená pro maloobchod opatřena uzávěrem „Pilfer Proof“ (proti krádeži). Takový uzávěr slouží pouze na jedno použití láhve, která tak nemůže být naplněna nebo její obsah ředěn jiným olejem, zejména méně kvalitním. V Itálii jsme se s takovýmto uzávěrem mohli setkat již po celá desetiletí u lahví destilátů a likérů, kde se nazývá tappo antirabbocco.

Jelikož je v nařízení Evropské komise č. 29/2012 uvedena definice „maloobchodu“ jako prodej oleje v nezměněném stavu, rozumí se tím potraviny určené konečnému spotřebiteli. Z toho vyplývá, že pokud je v restauracích na stolech k dispozici olej k dochucení podávaných pokrmů, je to služba v ceně objednaného jídla. Jedná se tedy o prodej oleje v nezměněném stavu a tyto oleje, které se v restauračních zařízeních nabízejí k eventuálnímu dochucení již hotových pokrmů, mají být opatřeny protipodvodnými uzávěry „Pilfer Proof“ neboli Tappo antirabbocco.

Pro zajímavost, portál Firenze Today popisuje první prosincový zásah komise italské státní lesnické inspekce, která ve 235 toskánských restauracích, hotelech a agroturistických zařízeních zabavila 400 lahví olivových olejů, uložila pokuty ve výši 26 tisíc Eur a 49 důtek.

(ve spolupráci s eAdvokacie)

 

Napsat komentář