Chiara Lungarotti: Klimatické modely nám pomáhají chránit révu

Chiara Lungarotti: Klimatické modely nám pomáhají chránit révu

Nedávno jsme do portfolia přidali vína z vinařství Lungarotti. To patří mezi absolutní špičku Umbrie a v posledních 50 letech výrazně přispělo ke zvýšení prestiže tohoto regionu sousedícího s Toskánskem. Dnes se vína z vinařství Lungarotti vyváží do 50 zemí světa a mezi základní hodnoty vinařství patří neustálé zaměření na kvalitu při dodržení udržitelných postupů při práci ve vinicích. Od roku 2014 je proto produkce vinařství plně organická.

Rodina disponuje dvěma vinařstvími, která stojí nedaleko od sebe – Cantina Montefalco a Cantina Torgiano. Celkem vinařství Lungarotti disponuje 250 hektary vinic se zaměřením na modré odrůdy. Vlajkovou lodí vinařství je víno Rubesco, které se lahvuje již od roku 1962. Víno Rubesco Riserva Vigna Monticchio je považováno kritiky za jedno z nejlepších červených vín Itálie. Mezi aktivity vinařství patří také provozování vlastního muzea, nadace nebo spolupráce s univerzitami na poli udržitelné péče ve vinicích. Rodinnou firmu dnes vedou sestry Chiara a Teresa a prvně jmenovaná poskytla VinoDoc následující rozhovor.

Vaše vinařství bylo založeno v roce 1962 a od té doby jste se stali lídrem mezi vinařstvími v Umbrii. Jak se Umbrie jako vinařský region změnila během posledních 50 let?

Ročník 1962 byl první, kdy jsme vyrobili naše víno Rubesco a my tento rok také označujeme za novou etapu našeho vinařství započatou mým otcem. Začali jsme se orientovat na kvalitu a měnit jednotlivé fáze produkce od podmínek a postupů aplikovaných ve vinicích až po uvádění konečných produktů na trh. Z tohoto důvodu také Hugh Johnson napsal na počátku 70. let, že „Giorgio Lungarotti umístil Umbrii na světové vinařské mapy“.

Vinařství LungarottiV posledních 50 letech se odvětví výroby vína v Umbrii změnilo velmi působivým způsobem. Dnes je naše oblast považována za jednu z nových front italského vinařství, s dobře známými oblastmi Torgiano, Montefalco a Orvieto. Vinice v Umbrii byly opětovně vysazeny podle nových přístupů  a také ve vinařstvích se většina producentů začala zaměřovat na kvalitu místo kvantity. Bohužel to, co chybí v tomto regionu je schopnost týmové práce. Každá podoblast si jde svou vlastní cestou a stejně tak vinaři. Poté, co si každý uvědomí význam spolupráce a budeme fungovat jako tým, stane se Umbrie známější ve světě, a to nejen pro svá vynikající vína a chutné jídlo, ale také jako turistická destinace.

Jak jste sama uvedla, o vinařství Lungarotti se říká, že přispělo k rozvoji celého region. Jaká je Vaše filozofie výroby vín? Co je ve Vašem případě klíčem k úspěchu?

Máme velký respekt k našemu regionu, tradicím a provádíme kontinuální výzkum a inovace ve smyslu udržitelnosti výroby vín. To jsou klíčové faktory vedoucí k úspěchu našeho vinařství. Naše Rubesco Riserva Vigna Monticchio je tak považováno kritiky za jedno z nejlepších červených vín Itálie.

Vaše vinařství disponuje 250 hektary vinic, jaké odrůdy v nich máte vysazeny?

HroznyVinařství v Torgiano má téměř 230 hektarů osázených vinicemi a jde především o červené odrůdy. V první řadě Sangiovese, které představuje naši hlavní odrůdu, dále pak odrůdu Colorino. Ve vinicích máme i mezinárodní odrůdy, vysazené mým otcem v 60. a 70. letech, jako je Cabernet Sauvignon a Merlot. Mezi bílými odrůdami, vedle tradičních a autochtonních odrůd Grechetto a Trebbiano, mám obzvláště ráda odrůdu Vermentino. Přidali jsme ji v roce 2000, když jsme hledali bílé odrůdy, který by se mohly dobře uplatnit v teplejším klimatu v důsledku globálního oteplování. Vermentino se ukázalo být dobrou volbou, i v teplejším kontinentálním klima a letním horku si dokáže udržet fantastickou a jedinečnou svěžest. V Torgiano ale také pěstujeme Chardonnay a Pinot Grigio. Ve vinařství Montefalco máme vysazeny pouze červené odrůdy, převážně původní a slavné Sagrantino,  nejbohatší odrůdu na světě, co se polyfenolů týče. Víno Montefalco Rosso pak vytváříme kombinací odrůd Sangiovese a Merlot.

V 1990 jste se rozhodli nově vsadit své vinice, podle nových technik. Můžete popsat hlavní důvody pro tyto změny?

Pevně ​​věřím, že respekt k tradicím je velmi důležitý, ale to samo o sobě nestačí. My se také jako lidé den za dnem měníme. Nejsme to, co jsme bývali před 10 lety: procházíme evolucí a totéž se děje vínu. Musíme být schopni inovace a to je to, co jsme provedli v našich vinicích. Především metodu vedení révy jsme změnili z tradičního Trellis systému na rozšířený jednoduchý nebo dvojitý Guyot. Hustota výsadby je nyní mezi 4000 až 5000 rostlin na hektar, výnos držíme nízko, konkrétně, u révy pro vína Riserva pod 1 kg hroznů na rostlinu. Daří se nám vyrábět moderní vína, ale s italským duchem.

Od roku 2014 jste plně ekologické vinařství. Bylo to obtížné nastavit plně organické procesy ve vinici?

Od roku 2014 jsme ve vinařství Montefalco certifikováni jako organické vinařství, a to jak ve vinicích, tak ve výrobě. V Torgiano uplatňujeme udržitelné postupy už od počátku 90. let.  

ViniceV první řadě velmi detailně monitorujeme klima ve vinicích. Máme pět multifunkčních meteorologických stanic pro sledování parametrů změny klimatu, které jsou zásadní pro ochranu révy proti chorobám, jako Oidium nebo padlí. Sledujeme množství vody v půdě. Instalovali jsme senzory v různých hloubkách půdy s cílem zabránit stresu kvůli nedostatku vody.

Respektujeme půdní biodiverzitu. Upřednostňujeme biologickou rozmanitost různých půd. Díky správnému hospodaření s půdou jsme schopni udržet půdní mikroflóru aktivní. Proto používáme organická hnojiva, konkrétně kravský hnůj aplikovaný na podzim a v zimě.

Proč je to pro Vás tak důležité, být plně organickým vinařstvím?

Ve vinařství Lungarotti říkáme, že „země je něco, co jsme obdrželi od našich předků a vypůjčujeme si ji od našich dětí“ a naším hlavním cílem je respektovat naše životní prostředí, protože naše budoucnost na něm závisí.

Jste zapojeni do projektu s názvem „MeteoWine“ ve spolupráci s Fakultou inženýrství na univerzitě v Perugii. Můžete mi vysvětlit, co je cílem tohoto projektu, co MeteoWine znamená?

Tento projekt si klade za cíl snížit využívání chemických přípravků v zemědělství a zároveň zlepšit účinnost ekologických výrobních procesů.  Klima je silně ovlivněno topografií a my bohužel v Umbrii nemáme varovný systém, který by účinně předvídal náhlou změnu počasí. Potřebujeme vyvinout meteorologický model, které vezme v úvahu vliv topografie. Spolu s dalším vinařství z oblasti Orvieto, jsme se rozhodli shromažďovat a uchovávat všechna data ohledně klimatu z více než 300 hektarů vinic nacházejících se v oblastech Torgiano, Montefalco a Orvieto.

PodzimKlimatické stanice shromažďují údaje o množství srážek, teplotě, vlhkosti půdy a dalších faktorech. Na nich sestavujeme klimatické modely schopné poskytovat přesné a aktuální předpovědi. Tyto odhady jsou pak analyzovány s ohledem na požadované ošetření vinic. Tento projekt umožňuje jednat s předstihem a ne po vzniku nějaké skutečnosti. V konečném důsledku pak šetříme pracovní sílu, pohonné hmoty používané pro traktory a především nasazení přípravků pro ochranu révy.

Vaše rodina je velmi zaměřena na podporu studia dějin, v roce 1974 jste založil muzeum vína, v roce 1987 byla zřízena nezisková organizace Lungarotti Foundation na podporu studia vína a olivového oleje a jejich významu pro naši zemi. Proč se tak jste se tak zaměřili na tyto činnosti, je to opravdu úloha, kterou by mělo vinařství přijmout?

Když se můj otec vrátil v 60. letech z cest po Francii a Německu, rozhodl se vytvořit Muzeum vína, jímž chtěl podpořit místní vinařskou ekonomiku. Moje matka je historik umění a ona vytvořila muzeum, které je dnes považováno za jedno z nejvýznamnějších v Itálii (podle New York Times).

V roce 2000 jsme také otevřeli malé muzeum věnované druhému velkému pilíři zemědělství v Umbrii, extra panenskému olivovému oleji. Máme kulturní nadaci, která provozuje dvě muzea a to je součástí našich aktivit v oblasti společenské angažovanosti.

Víno nabízí spoustu emocí. Emoce jsou také spojené s tisíciletou historií na níiž nelze zapomínat. Naše muzea jsou poctou, kterou chce naše rodina vyjádřit krásnému regionu Umbrie.

Můžete stručně představit své portfolio vín? Jaká vína jsou z něj nejdůležitější?

Každé naše víno vzniká již ve vinohradě, na některé z unikátních poloh. Každou odrůdu pěstujeme s ohledem na typ půdy a mikroklima v konkrétní lokalitě, s cílem získat požadovaný charakter. Ve vinařstvích v Torgiano a Montefalco vyrábíme tradiční vína pro tyto oblasti.

SudyPokud jde o nejvýraznější  vína v našem portfoliu, z vinařství Torgiano je víno mého srdce Rubesco Riserva Vigna Monticchio, jedno z nejlepších italských červených vín a jeho mladší verze Rubesco Rosso di Torgiano DOC. Torre di Giano a jeho rezerva verze Torre di Giano Vigna Il Pino zase patří mezi nejvyhledávanější bílá vína Umbrie.

Ve vinařství Montefalco vedle typického Sagrantina také produkujeme Montefalco Rosso DOC a Sagrantino Passito. Mladá vína k okamžité konzumaci pak reprezentuje naše řada Brezza (bílá a červená varianta).

Nedávno proběhla sklizeň ročníku 2015. Jak vidíte tento rok z pohledu kvality vín?

Oproti roku 2014, který byl velmi komplikovaný a vlhký, byly letošní podmínky ideální. Vína ročníku 2015 budou mimořádné kvality.

V současné době spravujete vinařství s vaší sestrou, ale svět vína je historicky převážně mužským světem. Vidíte v současnosti více a více žen ve vedení vinařství v Itálii? Nebo jste spíš výjimkou?

Jsem generální ředitelkou společnosti a moje sestra má na starosti komunikaci a firemní image. Obě máme technické znalosti, a to je pro nás nesmírně důležité, aby naše vína odrážela nejen náš region, jeho půdu a klima, ale také naše smysly, cit pro víno a představy. To je dělá unikátní!

Ještě nedávno jsem byla téměř jedinou ženou zastávající vedoucí funkci v rámci státních vinných institucí. Nyní je žen na významných pozicích více a více. Jsem za to ráda, ale nesmíme zapomenout, že je to osobnost každého člověka, co je tím důležitým, nikoliv jestli jste muž nebo žena.

Napsat komentář